Alt for mange personer oplever morgenstivhed i kroppen, smerter og andre gener. Hvis du ønsker at være smertefri og få øget energi og er du klar til at gøre noget ved det, så giver det mening for dig at læse denne blog.

Vil du som jeg gerne være smertefri og energifyldt? Vil du bare gerne kunne bruge din krop til det, som du elsker at lave og mærke at kroppen fungerer? Er du også indstillet på at bruge minimum 15 minutter på dig selv dagligt? Så læs endelig videre, det vil nemlig betyde, at du tager dig selv og din krop seriøs.

Det kræver ikke så meget at være fri af daglige gener og smerter, hvis du sætter ind i tide. Dermed også sagt, hvis du er havnet i langvarige smerter, er der stadig en vej ud. Den kræver dog mere end 15 minutters opmærksomhed dagligt, men du må ikke give op. Det er aldrig for sent at gøre noget.

Smertefri – men hvordan?

Hvad skal der så til for at være smertefri? Overordnet kan vi, som mennesker, tilbyde vores krop og hjerne seks forskellige ting. Seks ting, som er altafgørende for funktion og energiniveau. Disse seks ting er det eneste, vi kan og skal tilbyde vores krop gennem livet, de er ligeledes afgørende for din oplevelse af smerte, gener, præstation m.m.

Du må endelig ikke tro, at det er besværligt eller at det kræver al din tid. Det er faktisk ganske simpelt. Du har seks ting, du kan lære at regulere i din dagligdag, uge for uge, måned for måned. Så det simple består i at balancere mellem disse seks ting.

Det, jeg som manuel terapeut og elitetræner ofte oplever, når personer ikke er smertefri og kommer i min klinik er, at de ikke har formået at balancere mellem disse seks ting. De sover måske for lidt, har en indskrænket vejrtrækning i brystkassen og laver sjældent andet end at løbe eller gå en tur, når de skal motionere. Eller også prøver de virkelig at gøre sig umage og få trænet, spist og sovet optimalt, men der er væsentlige ting, som larm og stress på jobbet, sideløbende med små børn eller andet. Det gør, at de måske i en periode skal regulere i deres træning, kost og søvn for at komme helt i mål.

smertefri

Sådan bliver du smertefri

 • Vejrtrækning

  Hele 90 % af den energi, som du bruger dagligt kommer fra din vejrtrækning, mens hele 70 % af de affaldsstoffer, du producerer skal ud via vejrtrækningen. Derfor er det altafgørende, at du træner vejrtrækning på samme niveau, som du træner fysisk træning. Find nogle gode vejrtrækningsøvelser, som giver mental afslapning og som ilter krop og hjerne og træner selve vejrtrækningsmusklerne, samt fleksibiliteten omkring vejrtrækningen. Altså det skal være øvelser med stræk og bevægelse af rygsøjle, ribben og skulder. Vejrtrækningen er med i alt, hvad du laver, så bliv bevidst om hvordan du kan bruge den positivt.

 • Diet

  Du bibringer kroppen energi, vitaminer, mineraler m.m. via din kost og væske. Du behøver ikke at være fanatisk og mega sund. Spiser du 80 % sundt gennem dagen, kan du sagtens spise 20 % mere eller mindre usundt.

  Drik 1,5-2,5 liter væske pr. dag alt efter aktivitets niveau og temperatur. Mangler du blot 0,5 liter væske betyder det en nedgang i din præstation på op mod 22 %. Husk 80 % sundhed starter i supermarkedet og glem ikke, at du stadig kan nyde grillmad, rødvin, øl, pizza, slik m.m. Men tænk dig om, hvis du vil være smertefri og fyldt med energi.

 • Søvn

  En ekstrem vigtig faktor for at restituere hjerne og krop. Væsken i din hjerne renser hjernen for affaldsstoffer. Nervesystemet har sit eget liv og kroppen er “død” i korte perioder og giver dig ro. Så dit mål skal derfor være at sove 7-9 timer og gerne med samme sengetid dag for dag. Sov i et mørkt og køligt rum. Altså det skal ikke være så koldt, så du fryser eller med en snært af lys, som kommer ind under rullegardinet. Sover du ikke sammenhængende minimum 7 timer! Så brug gerne powernap i 20-30 minutter midt på dagen eller tag dig en “skraber” på 90 minutter. Husk at det er for din egen skyld! Du lever længere, får færre sygdomme og bliver mere energifyldt.

 • Fysisk aktivitet

  Det er vigtigt at bruge fysisk træning til at træne eller vedligeholde de evner, som du er født med i forhold til at kunne bevæge og styre din krop. Ligesom det er vigtigt at opbygge en god styrke og et godt kredsløb. Du SKAL bevæge kroppen, “det er jo et bevægeapparat”! Men hvordan skal du så træne? Vi har alle vores favoritvalg, når vi skal træne. Men hvis du kun træner en ting, bliver du kun god til en ting og du belaster kroppen for meget med en træningstype. Det er heller ikke sundt kun at spise æbler. Kroppen skal kunne forskellige ting. Den skal kunne bevæge sig og hjernen skal kunne styre den. Du skal være stærk nok til det, du gerne vil lave og så skal du have et kredsløb, der lever op til det, du gør med din krop. Derfor er det vigtigt, at du træner både mobilitet, stabilitet, styrke og kredsløb og på forskellige måder.

  Mobilitet er evnen til at kunne bevæge din krop – også i yderpositioner. Stabilitet er evnen til at kunne styre din krop i alle tænkelige bevægelser og øvelser. Styrke er at være stærk i alle tænkelige bevægelser og øvelser. Mens kredsløb er, at hjertet kan levere den ilt, der skal til, når du bevæger dig – også i hurtige bevægelser. Er du forvirret? Tænker du at det kommer jeg aldrig til at forstå eller kunne? Så kast eventuelt et blik på min egen træningsplan. Det er simpelt 9 forskellige programmer til vejrtrækning, hjernepauser og fysisk træning og intet program vare mere end 15 min. Få adgang til min plan her.

 • Indtryk

  En tit overset faktor, men ikke desto mindre vigtig, er indtryk. De lyde, temperaturer, indtryk af lys og billeder m.m. du oplever gennem en dag, sætter et indtryk på din hjerne. De har en stor betydning for, hvordan du fungerer og restituerer. Tænk over hvilke indtryk du oplever dag for dag. Oplever du meget larm på jobbet? Oplever du meget mørke eller får du lys i løbet af dagen? Hvilke billeder oplever du – sørgelige skæbner eller glade kunder? Går du rundt og fryser hele dagen eller har du det for varmt og bliver du stresset hver gang, du bare ser en vejrudsigt med frost varsler? Alle disse daglige indtryk, betyder enormt meget for, hvor afslappet du er. Så brug noget tid på at regulere på det, som du kan. Arbejder du i en børnehave eller på et lager med larm, så skal du nok ikke prioritere højt musik og larm resten af dagen!

 • Hjerne aktivitet

  Den aktive hjerne kan arbejde i forskellige gear, alt efter hvilken opgave du skal udføre. Stress over tid vil betyde noget for dit smertebillede, hvorfor hjernen også skal tilbydes hjernepauser dagligt. Hjerne aktivitet er en vigtig del af os mennesker, vi lever af vores hjerne og er dybt afhængige af den. Men den fungerer ikke anderledes end vores krop. Løber du eksempelvis stærkt hver dag, er du sikkert i god form. Det samme vil hjernen være, hvis den “løber stærkt” og bliver udfordret. Hjernen kan klare en stor belastning i kort tid eller en lille belastning i lang tid. Uanset om det er en lille belastning, kan den blive for stor, når den foregår over for lang en periode. For at blive i metaforen om kroppen – løber du lidt for langt en dag, kan du få en lille skade, som blot bliver større, hvis du ikke lytter til kroppen. Sjovt nok er det samme udfordring for din hjerne. Pas på din hjerne, den kan løbe stærkt men ikke i for lang tid og specielt ikke, hvis du laver hjernekrævende opgaver, som du mentalt måske ikke synes, er det fedeste i verden. Hold en hjernepause på 5-10 minutter dagligt.

Det er ikke raket videnskab

Nu ved du, hvad der skal til, så der er ingen undskyldning for ikke at ændre de små ting i din hverdag. Det kan gøres ganske simpelt uden den store raket videnskab, hvis du vil! Du skal blot sove nok, spise okay sundt, blive bevidst om din vejrtrækning, få mange positive men også nogle udfordrende indtryk, give din hjerne lidt udfordringer, som den ikke har prøvet og husk den skal have pauser. Sidst men ikke mindst skal du træne også andet end at gå ture.

Har du brug for hjælp til at komme godt igang med den rette træning af fysisk og vejrtrækning? Så kan jeg tilbyde dig adgang til min egen træning. Klienter har gennem årene søgt efter mit program, som jeg selv træner for at være smertefri. Er du nysgerrig, så se mere her.

Træn dig smertefri og mere energifyldt med mit online program
smertefrihed