Søger du smerte behandling
Søger du smerte behandling eller har du en akut skade? Så har jeg et inderligt håb om at denne side vil hjælpe og inspirere alle de personer inklusiv dig, som dagligt kæmper med smerter og skader.
Smerte behandling har mange ansigter i behandler verdenen og nogen får desværre ikke den rette hjælp. Når klienter med smerter og skader kommer i min klinik, er det min fornemmeste opgave at læse dem, forstå dem og hjælpe dem bedst muligt. Jeg dykker derfor ned i min værktøjskasse af mange års erfaring, for at finde de løsninger som på kort og langt sigt vil kunne hjælpe dem til et bedre liv. Som jeg vil forklare dig gennem denne sides gratis videoer om smerte behandling og skades terapi, tager jeg udgangspunkt i mange ting, for at finde de områder du vil have gavn af.
Ønsker du en udredning eller en smerte behandling hos mig, kan du book tid i min online kalender. Er du mere til at hjælpe dig selv skal du bare give dig i kast med sidens indhold.
Jeg håber videoerne vil give dig en hjælpe og en inspiration til at komme videre i din proces. Skulle du få brug for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte mig til en konsultation, så vil jeg gøre mit bedste for at hjælpe dig videre.
#1 Skade vs. smerte – hvor kommer smerten fra?
Stor skade er ikke = en stor smerte, nøjagtig som en stor smerte ikke betyder at du har en stor skade. Så du kan altså ikke sammenligne og må ikke sammenligne de to faktorer, skade og smerte. Din smerte er en oplevelse af mange ting, psykosociale forhold, din tilstand fysisk, omstændighederne smerten opstår under og mange andre ting. Skaden er blot et fysisk forhold, så spørgsmålet er; er vævet skadet og hvor meget?
#2 Smerter er positive – men hvorfor?
Smerte er din hjælp til at vide hvad du skal træne og være opmærksom på. Smerte niveauet er derfor ikke et billede af hvor skadet vævet er eller om du øger skaden. Din smerte følsomhed bliver tit udfordret, derfor kan der sagtens være smerte under træningen, uden at du skader vævet yderligere. Derfor er det vigtigt at vide lidt om smerte bufferen.
#3 Det kroppen kan, skal du træne.
Det er vigtigt at du under din genoptræning og træning generelt, har fokus på at træne det kroppen kan. Hvis kroppen kan lave en bevægelse må du selvfølgelig gerne lave den. Der er ingen bevægelser som er forbudte, det drejer sig om at regulere belastningen ud fra ens aktuelle styrke. Så træn du bare med rund ryg og knæene ud over tæerne. Du SKAL træne skæve bevægelser.
#4 Det må gerne gøre ondt at genoptræne!
Smerte skal du bruge til at styre din genoptræning positivt. Derfor må det gerne gøre ondt at genoptræne, så længe du ikke forværre dine smerter, så den er øget efter træning. Men at en øvelse gør ondt er ikke et problem, blot værktøj til at fortælle dig, at du rammer rigtigt med din træning.
#5 Kroppen er stærk og IKKE svag!
Din krop er stærk og ikke svag! Fordi du har smerter i ryggen er din ryg ikke svag. Strukturere i ryggen og resten af kroppen er ekstreme stærke. Derfor skal du på ingen måde være bange for at træne og lægge belastning på din træning. Så længe du starter med langsomme bevægelse og lav dosis, så skal du bare træne løs.
#6 Scanning på godt og skidt – det må du ikke bruge en scanning til!
Scanning kan bruges til at udelukke alvorlige lidelser og sygdomme. Men du må ikke tro at slid i ryggen er ens betydende med smerte! Flere studier viser at mange lever unden smerte, men med stort slid. Så nyd at du ikke fejler noget alvorlig og brug scanningen til at komme igang med at kigge på alt fra kost til træning og behandling.
#7 Skæv kropsholdning er ikke farlig !
Skæv kropsholdning er ikke farlig og det er absolut ikke et problem for din krop. Det er mere et kosmetisk spørgsmål. Men hvis du har bevægelses problematikker som holder dig i en skæv position, så kan det give dig kompensatoriske skader og smerter. Derfor skal du ikke hænge dig i små benlængde forskelle eller kosmetiske skævheder, hvis det er ok med dig.
#8 Ingen genoptræning går efter en snor…
Der vil altid være bum på vejen i et genoptræningsforløb fra en længere smertesperiode eller en alvorlig skade. Derfor er det vigtigt at du holder fokus på processen, tager en periode af gange. Glem de dårlige dage og kom videre…
#9 Frygt for gamle skader og smerter, vil bremse din genoptræning
En god genoptræning er betinget af en positiv og fokuseret opmærksomhed. Så hvis din opmærksomhed og frygt ligger på en gammel skade, vil du aldrig opnå en genoptræning som virker optimalt efter hensigten. Så arbejdt med frygten for gamle skader og træn dem ordentlig op.
#10 De 6 “livsnødvendige” grundelementer til smerte behandling
Vi har 6 elementer vi kan tilbyde vores krop for at opretholde den rette balance gennem livet. Skal du ud af dine smerter og genoptræne dig selv er det afgørende at du forholder dig til alle 6 elementer og finde de huller som kan optimere din proces.
#11 Vejrtrækning dit 1. vigtige grundelement i genoptræningen
Har du fokus på at træne og optimere din vejrtrækning? Diapraghma er en muskel som andre og skal trænes. Men ikke kun musklen er vigtig også fokus på at have den rette vejrtrækning, er afgørende.
#12 Søvn dit 2. vigtige grundelement i genoptræningen
Søvn betyder enormt meget for din restitution. Du ved det sikkert, men på trods af det, ved du måske også at du kan optimere den… Måske er det lige det som mangler i den proces du skal gennem!
#13 Diet dit 3. vigtige grundelement i genoptræningen
Kost og væske betyder som vejrtrækning og søvn meget for din restitution. Det behøves ikke være fanatisk! Kan du se dig selv i øjnene og sige at du er 80% sund, så er du godt på vej…
#14 Fysisk aktivitet dit 4. vigtige grundelement i genoptræningen
Sundhedsstyrelsen anbefaler 30 min. fysisk aktivitet dagligt, hvilket langt de fleste ikke efterlever. Gør dig selv en tjeneste og træn dagligt. Prøv at fokusere på det du nyder, men prøv også at se lidt på det som udfordre dig – for det er ofte her problemet udspringer.
#15 Hjerne aktivitet dit 5. vigtige grundelement i genoptræningen
Hjernen skal trænes som din krop skal trænes. Du skal forholde dig til at noget er en større belastning for hjernen end andet, men også sørge for at hjernen får de pauser som modsvare din træning/daglige arbejdes belastning.
#16 Indtryk dit 6. vigtige grundelement i genoptræningen
Du oplever mange ting gennem livet, men tænk over at de billeder, de lyde og de sensoriske fornærmelser og oplevelser du har, de påvirker kroppen positivt såvel som negativt. Så find en god balance og hold dig fra det som ikke er godt for dig.
#17 Den opsang nogen har brug for! Kom igang i dag hvis du vil være rask på sigt.
Nogen har brug for en opsang, så her er min… Selvforskyldt eller ej – så skal du se at komme igang med at optimere dit sociale liv, din fysiske træning, din kost, væske og søvn m.m. Sidder du blot og får ondt af dig selv, vil du ikke opleve andet, end at alle tænklige andre lidelser, som kredsløbsproblemer, sukkersyge m.m. vil følge trop.
#18 Servicer din krop og få en sparringspartner som holder dig sund og smertefri
Hvis du ønsker at være smertefri og i mindre risiko for skader, så bør du servicere din krop. Hvis du tager til service med din bil eller dine tænder, hvorfor gør du det så ikke med kroppen? Du vil klart få et liv med mindre gener og mere sundhed hvis du finder dig en sparringspartner. En partner som kan vejlede, træne og behandle dit bevægeapparat proaktivt. Du kan godt selv klare det, men får du det gjort?
#19 Kroppen heler sig selv, men du bør hjælpe den!
Stort set alt væv kan hele sig selv, nogen gang skal det dog have hjælp. Du kan optimere mange processer for at få en hurtigere heling, blandt andet med processer som vejrtrækning, kost, søvn, træning og manuel terapi, bare for at nævne nogen. Så bare rolig din krop heler selv, det er blot op til dig om du vil hurtigere og bedre tilbage fra en skade.
#20 Hvad kan manuel terapi gøre for dig?
Manuel terapi kan hjælpe dig med alle typer af bevægeapparats skader og smerter i kroppen. Som ryg smerter, bækken problemer efter en fødsel, skulder skader efter sport m.m. Så har du en skade eller en langvarig smerte lidelse, så vil jeg klart anbefale dig manuel terapi som behandlingsform.
#21 Smertestillende er ofte en dårlig ide!
Bruger du tit smertestillende medicin som smerte behandling? Bruger du ofte håndkøbsmedicin for at dulme akutte smerter og skader? Så vil du ofte kunne dæmpe smerterne eller få dem helt væk ved at have fokus på årsagen til dine smerter. Eller blot ved at bevæge kroppen, gå en tur, træk vejret dybt i 10 min., stræk ud med lange stræk, eller sov 90 min.
OBS – flere videoer er på vej… Ved at abonnere på min YouTube kanal, vil du kunne følge med og se dem så snart de er tilgængelige.